Feliway | bijsluiter

Naam en adres van de houder van de vergunning voor het in de handel brengen
en de fabrikant verantwoordelijk voor vrijgifte, indien verschillend

Registratiehouder:

nvt

Fabrikant verantwoordelijk voor vrijgifte:

CEVA Sante Animale S.A.

FeliwayAard van het middel

Feromonen

Productnaam

Feliway Verdamper + flacon 48 ml
Feliway 60 ml spray

Samenstelling

Feliway Verdamper: Gesynthetiseerde analogen van F3 fracties van de gezichtsferomonen van de kat: 2%. Excipient q.s.p.: 100 g.
Feliway spray: Fracties van analogen van de gezichtsferomonen van de kat 10%.

Eigenschappen

Feromonen zijn lichaamseigen chemische substanties die door de dieren worden uitgescheiden en verspreid om hun terrein af te bakenen en om te communiceren met soortgenoten. De kat bedient zich van deze gezichtsferomonen om zich vertrouwd te maken met zijn omgeving.
De met deze feromonen gemerkte plekken en objecten worden door de kat herkend als geruststellend en bekend.
De feromonen worden verspreid door het wrijven met de kop, vanaf de kin tot aan de oren. Naast andere eigenschappen verhinderen deze gezichtsferomonen het markeergedrag met urine (het zogenaamde uitsproeien).

Doeldieren

Kat.

Indicaties

Vermindert of voorkomt uitingen van stress bij katten.
Feliway kan worden gebruikt om: urinemarkering te voorkomen of te stoppen; de kat gerust te stellen in een onbekende omgeving (nieuw huis, vakanties), of stress-situaties. Tijdens vervoer, zelfs voor korte duur, zijn veel katten emotioneel uit hun evenwicht; ze miauwen, speekselen, braken en urineren. De geruststellende werking van Feliway kan deze verschijnselen voorkomen, het geeft de kat een gevoel van welzijn en veiligheid zodat het dier zich tijdens het vervoer veel meer op zijn gemak voelt.

Toediening/Dosering

Feliway Verdamper

Plaats de verdamper in een stopcontact in de ruimte waar de kat gesproeid of gekrabd heeft. Als de kat in meerdere ruimtes gemarkeerd heeft (met een totale oppervlakte van meer dan 70 m²) dan dient een tweede verdamper in de andere ruimte geplaatst te worden. Bij verminderde eetlust, neerslachtigheid, geen zin in spelen of in contact met personen of andere katten: plaats de verdamper in die ruimte waar de kat het meest verblijft. Doeltreffend in ruimtes van 50 tot 70 m². Werkzaam gedurende ± 4 weken.

Feliway Spray

Stoppen van urinesproeien: Feliway één keer per dag rechtstreeks op de bevuilde plaatsen sprayen, maar tevens op de plaatsen of voorwerpen in de buurt die mogelijk als volgend object kunnen dienen.
De flacon rechtop houden en één keer sprayen op ca. 10 cm van het te behandelen oppervlak.
Deze behandeling dient dagelijks herhaald te worden, totdat de kat met de kop of wang tegen de behandelde oppervlakten wrijft en zo zijn eigen feromonen afgeeft.
In het algemeen stopt het urinesproeien 1 tot 2 weken na aanvang van de behandeling. Om herhaling te voorkomen dient Feliway echter tenminste gedurende één maand te worden toegepast.

Tijdens vervoer: circa 30 minuten voor plaatsing van de kat in de kattenmand (zodat de alcoholbasis vervliegt): 1 keer sprayen in elke hoek, 2 keer sprayen op de bodem, 2 keer sprayen op de onderkant van de deksel. Deze handelingen bij elk nieuw transport herhalen.
Voor een betere werking een schone kattenmand gebruiken, bij voorkeur in kunststof. Belangrijk: sommige desinfectie- of schoonmaakmiddelen stimuleren juist het urine sproeien bij katten. Gebruik daarom geen bleekwater of andere schoonmaak producten bij het schoonmaken van bevuilde plaatsen.

Wachttijdadvies

Niet van toepassing.

Waarschuwingen

Feliway geeft over het algemeen geen vlekken. Veiligheidshalve wordt echter toch aanbevolen om Feliway Spray eerst uit te proberen op een niet zichtbare plaats alvorens het product definitief toe te passen.

Bewaarcondities/Houdbaarheid

Bij kamertemperatuur (15-25°C).

Buiten bereik van kinderen bewaren.

Overige informatie

Verpakking
Feliway Verdamper: Verdamper + flacon à 48 ml. Navulling: flacon à 48 ml.
Feliway Spray: Sprayflacon à 15 en 60 ml.

Registratienummer: nvt

Status voor gebruik bij dieren in Nederland

Vrij verkrijgbaar zonder recept.